NIEUWS

Benieuwd naar de ontwikkelingen binnen de tour? Kijk hier naar de laatste berichten!


DAGBOEK

Traditiegetrouw wordt het dagboek van de Tour de Schalkwijk geschreven. Een dag verhinderd en niet bij de rit kunnen zijn? Onderstaand leest u alle ins en outs!

Zondag 9 juli

Goedenavond tourliefhebbers, Daar is ‘ie weer. Het dagverslag van de tour de Schalkwijk. Na een spetterend openingsfeest bij Smit beginnen we met de, door Siem Kuijer gemeten, 1,8 kilometer lange tijdrit. Door uitvallen van Laura Hoogland startte de eerste tijdrit helaas met slechts twee rennertjes. Waar het vrij vroeg leek dat Bram Peterse met de eerste witte trui aan de haal zou gaan, bleek het uiteindelijk Tygo Veenis te zijn die met zijn 3:06 de titel van beste 9-jarige op zijn naam mag schrijven. Vervolgens reed de 10- jarige Rinse Copier een verbluffende tijd van 3:00, waarna het lang leek dat die tijd niet te overtreffen leek. Dit had mede te maken met de steeds harder waaiende wind. Hierdoor leek het steeds lastiger te worden om de precieze drie minuten van Rinse Copier te verbeteren. De wind ging helaas samen met de dreiging van noodweer, waardoor haast gemaakt werd. Door de verslechtende omstandigheden wist de Brug van Sturkenboom twee slachtoffers te maken. Tom van Oort en Kay de Wit kwamen beide ten val, waardoor ze later samen onder het luid gejuich van alle ploegleiders de rit over mochten rijden. Tijdens rit 34 werd er een serieuze poging gewaagd door de 11-jarige renners Luuk Veld en Floortje Kuik naar het verbreken van de tot dan toe beste tijd. Op twee seconde na lukte dit echter niet. Hierdoor maakte Floortje Kuik met een winst van 4 seconden buit op de roze trui. Floortje wordt gevolgd door Bregje Nijdeken en Renske Brink. De wind had niet alleen invloed op de tijden van de renners. Het wist ook technische mankementen te veroorzaken. Een ventilator viel in de wetering, waardoor kortsluiting ontstond en speaker Joost Geerdes zonder geluid kwam te zitten. De mannen van de Technische Dienst wisten dit gelukkig snel op te lossen waardoor de ritten vervolgd konden worden. Toen dit onverwachtse probleem verholpen was, werd het tijd voor de grote finale van de tijdritten. De 12-jarigen gingen proberen om de nog steeds staande tijd van de jonge Rinse te verbreken. Met een schuin oog kijkend naar het weer was het tijd voor de nummer 2 en 10 van vorig jaar. Twijfel was er of het nog mogelijk was om onder de drie minuten te fietsen met de sterke wind. Toch leek het stilte voor de storm, want de wind werd iets minder. De heren fietste hard en wisten beide een tussentijd van 1:40 te rijden. Beide kwamen vervolgens heelhuids de gevaarlijke brug over, waar ze nog vol tegen de wind in aan moesten zetten. Uiteindelijk wist Luuk van Oort met een tijd van 2:49 beslag te leggen op de eerste gele trui, waarbij hij op een haar na gevolgd wordt door Mats Hoogland die 2:50 wist te rijden. We maken ons vanavond op voor de eerste etappe van morgen. Laten we hopen dat vandaag een voorbode was voor een spannende tourstrijd.

Maandag 10 juli

Goedemorgen, Vandaag was het zo ver. De allereerste etappe van de Tour de Schalkwijk 2023. Voordat de etappe begon werden de truien uitgereikt en werd er gezongen voor Fee Frediani, die vandaag jarig is. De renners zijn goed van start gegaan. Het was nog spannend wie de rit zou gaan winnen. De kopgroep bestond uit; Luuk van Oort, Mats Hoogland, Luuk veld, Sep de Bie en Floortje Kuik. Mats Hoogland probeerde op de Dijk er vandoor te gaan, maar hij kon niet loskomen van de andere renners, dus sloot de kopgroep weer bij hem aan. Beide tussensprints werden gewonnen door Luuk van Oort. De vijf bliksemsnelle renners die allemaal gebrand waren om te winnen streden tot het einde voor de winst. Uiteindelijk wist Luuk van Oort als eerste over de streep te komen. Door deze actie heeft hij ervoor gezorgd dat hij morgen weer in het geel rijdt. Helaas was Wout Schipper vandaag ziek. Wij hopen hem morgen weer aan de start te zien verschijnen. Na het fietsen zal de eerste activiteit voor de kinderen plaatsvinden. Zij gaan vanmiddag zwemmen in Houten. En zullen vanavond bij de sponsor eten.

Dinsdag 11 juli

Goeiedag, De tweede etappe van de Tour de Schalkwijk 2023 is zojuist verreden. Dit is de eerste etappe die wordt gestart bij PAND Pannenkoek. De renners maakten zich klaar voor de pittige etappe van maar liefst 17,1 kilometer. We begonnen de dag zoals gewoonlijk met het uitreiken van de truien. Luuk van Oort begon net zoals gisteren in de gele trui. Mats Hoogland begon de etappe in de groene trui. Floortje Kuik had wederom de roze trui om haar schouders hangen en Tygo Veenis startte weer in het wit. Kort na de start maakte de renners zich klaar voor het eerste dijkhuisklassement, gevolgd door het bergklassement. Deze werden beide gewonnen door Luuk van Oort. Naarmate de etappe verder verliep raakte de kopgroep steeds kleiner. Dit kwam onder andere door het hoge tempo dat door Floortje Kuik werd bepaald tijdens haar vele kopwerk. Het waren Luuk van Oort, Sep de Bie en Mats Hoogland die bij de eindsprint de sterkste benen hadden. Het leek nog erg spannend te worden, maar het was wederom Luuk van Oort die er met de winst vandoor ging. Vanavond zullen de kinderen slapen bij de boer aan de Zuwedijk. Het zal waarschijnlijk nog lang onrustig blijven in de schuur bij Middelweerd. Na zo’n lange/korte nacht (net hoe je het ziet) zullen de kinderen nog wat moeten bijslapen en dat is ook mogelijk, want morgen vindt de puntencours plaats en die gaat om 18:00 van start.

Woensdag 12 juli

Goedenavond, De renners mochten vannacht een nachtje (slapen) bij de boer. Hier hebben ze een bonte avond gehad, waarvoor zij allen twee TikToks hebben gemaakt. Na het slapen bij de boer hadden de renners vanmiddag de tijd om de nodige slaap in te halen, want vanavond stond de puntenkoers op het programma. De openingsrit werd gewonnen door Blitz van Dijk van de Kruif auto. Na nog zeven spannende ritten was het tijd voor de toppers van de Tour de Schalkwijk. Tijdens rit negen werd het nog enorm spannend tussen Suus van Eekeren en Bas Mooij. Nadat de reken alle camera’s heeft nagekeken is de reken eruit gekomen. Het was uiteindelijk Suus van Eekeren die de fotofinish won. De laatste rit werd wederom gewonnen door Luuk van Oort. Met deze winst pakte hij hele belangrijke punten voor zijn ploeg. Waardoor zijn ploeg de Kruijf Tenten op een gedeelde zevende plaats eindigt. De Kruijf krijgt hierdoor maar twee strafseconden in plaats van drie. Door deze uitslag behoudt Luuk van Oort zijn voorsprong van een seconde op Mats Hoogland en start hij morgen weer in het geel.

Donderdag 13 juli

Goedemorgen, Na een mooie puntenkoers van gisterenavond stond vandaag de 3e etappe op het programma. Zoals gewoonlijk werden de truien weer uitgereikt en ging de etappe weer van start. Dit keer weer vanaf Pand Pannenkoek. Het was een paar graden kouder dan de dagen voorheen en het werd nog even spannend hoe hard het zou gaan regenen. Dit viel gelukkig nog mee. De renners waren gestart en konden zich opmaken voor het Dijkhuis klassement. Het was erg spannend, maar het was nog net Mats Hoogland die met een paar centimeter eerder was dan Luuk van Oort. Een paar kilometer verder kon de kopgroep zich opmaken voor het bergklassement. Deze werd gewonnen door Luuk van Oort. Op de terugweg richting de Schalkwijkseweg waren er belangrijke bonificatie seconden te winnen. Luuk van Oort pakte 5 hele belangrijke bonus seconden gevolgd door Mats Hoogland met 3 seconden en Luuk veld met 1 seconde. Richting de finish begon het steeds harder te regenen, maar gelukkig kwamen de renners snel binnen. De dag etappe werd wederom gewonnen door Luuk van Oort en hij vergroot hiermee weer zijn voorsprong op de rest. In de middag hebben de rennertjes de SooS spelletjesmiddag bij de Lek. Hopelijk wordt het lekker weer en kunnen we zien wie de echte waterratten van de tour zijn. Tot morgen!

Vrijdag 14 juli

Goedemorgen, Vandaag was de ena laatste etappe van de Tour de Schalkwijk. Dit was een zware etappe, vooral voor alle aanwezige medewerkers. Gisteravond was namelijk het ex-medewerkersfeest, maar dit was waarschijnlijk bij iedereen al wel bekend door de optocht die van tevoren door het dorp plaatsvond. Het feest was niet alleen in de avond, maar ging ook nog door tot vroeg in de morgen. De toeschouwers moesten even twee keer knipperen, want de meeste medewerkers hadden, wat een traditie is, nog hun verkleedpak van gisteren aan. Zo fietste de ploegleiders ook nog rond met hun pak en waren de gekste pakken te zien. Tijdens deze etappe waren er twee sprints voor het bergklassement. Deze waren bij de Groeneweg en bij Fort Honswijk. Bij beide sprints wonnen dezelfde renners in dezelfde volgorde; Luuk van Oort, Mats Hoogland en Bregje Nijdeken. Het was ook Luuk die vandaag alweer de etappe won. Hiermee weet hij zijn voorsprong op Mats nog verder uit te breiden. Het verschil is nu nog zes seconden tussen Luuk en Mats. Mats zal dus nog flink moeten aanzetten morgen om nog kans te maken op de gele trui. Het beloofd een spannende ontknoping te worden. Gisteren hebben de kinderen de SooS spelletjesmiddag gehad bij de Lek en vanmiddag staat de vossenjacht op het programma. Deze zal plaats vinden in Culemborg. Wij van de rekencommissie wensen de renners veel plezier en hopen iedereen morgen weer langs de rit te zien om de renners aan te moedigen tijdens de laatste etappe.

Zaterdag 15 juli

Goedemorgen, Vandaag ging de laatste etappe van start. Dit was tevens ook de langste etappe. Voordat de etappe van start ging werd er nog gezongen voor Liva Helbo, die vandaag jarig was. Hierna werden de truien uitgereikt. Luuk van Oort startte net zoals de rest van de week in het geel, Mats Hoogland startte in het groen en Luuk Veld in het rood. Na enkele kilometers maakte de kopgroep zich klaar voor de bonificatiesprint bij van Garderen. Het was erg spannend, maar Luuk van Oort behaald de vijf bonus seconden, gevolgd door Mats Hoogland en Luuk Veld. Bij de sprinten voor het berg- en dijkhuis klassement heeft Luuk van Oort alles gewonnen op de bergklim bij het spoortunneltje na. Deze werd gewonnen door Mats Hoogland. Luuk Veld heeft met één punt voor het Dijkhuis klassement en met vier punten voor het Berg klassement goede zaken gedaan. Door deze vandaag behaalde punten eindigt hij bij beide klassementen op de 3e plaats. Sep de Bie werd gemist in de kopgroep, omdat hij gevallen was samen met Suus van Eekeren. Helaas voor hun wacht het peloton op niemand en gingen ze in hoog tempo verder. Door deze valpartij heeft Sep de Bie zijn kans op een podiumplek verspeelt. Tijdens de eindsprint leek het erop dat Mats Hoogland nog langs Luuk van Oort zou komen, maar dit was niet het geval. Luuk van Oort wist weer te winnen, gevolgd door Mats Hoogland en Luuk Veld. Hierdoor loopt Luuk van Oort drie seconde uit op Mats Hoogland en start Luuk van Oort met een voorsprong van negen seconde aan de tijdrit morgen. Vanmiddag is de laatste activiteit voor de rennertjes. Ze zullen een beetje verkoeling opzoeken en gaan dus traditiegetrouw polderen. Let dus op wanneer u langs de Wetering komt, de kans bestaat dat de bagger om je oren vliegt. Morgen staat de tijdrit op het programma en zullen de podiumplaatsen verdeeld worden. Tot morgen bij de tijdritten en het defilé.

Zondag 16 juli

Goeiedag, Nadat alle renners en ploegleiders weer opgeschoond waren van het polderen gisteren stonden vandaag, zondag 16 juli, de laatste tijdritten op het programma. De tijdritten werden zoals altijd gereden op volgorde van het klassement. Het waaide vandaag erg hard, dus de omstandigheden om snelle tijden te rijden waren niet ideaal. Het duurde lang voordat de geklokte tijden in de buurt kwamen van de drie minuut rond. Tot rit 35 was 3:23 de snelst gereden tijd. Lieke van Kippersluis reed als eerste een snellere tijd dan 3:23, gevolgd door nog enkele renners die richting de drie minuut rondgingen. Tegen de tijd dat de tien hoogst geklasseerde renners aan de beurt zijn klaart het op en maakt iedereen zich klaar voor de ontknoping van de Tour de Schalkwijk van 2023. Luuk van Oort had 9 seconden voorsprong op Mats Hoogland, dus leek de kans klein voor Mats om Luuk uiteindelijk nog in te halen. Maar Mats reed een tijd van 2:59. Hiermee was hij de enige die vandaag een tijd reed van onder de 3:00. Met deze tijd was hij maar liefst 14 seconden sneller dan Luuk Veld die net voor hem reed. Mats maakte het met deze tijd nog erg spannend, maar Luuk van Oort wist een tijd van 3:01 te rijden. Hierdoor behoudt hij zijn voorsprong en eindigt hij ook op de laatste dag op nummer 1 in het algemeen klassement. Op het podium op de Brink eindigt Luuk van Oort dus op de eerste plek, gevolgd door Mats Hoogland en Luuk Veld. De elf jarige Floortje Kuik eindigt deze editie van de Tour de Schalkwijk met de roze trui om haar schouders en Tygo Veenis van de SooS ploeg bemachtigd de witte trui door op een knappe 19e plek te eindigen. Luuk van Oort was te sterk voor de andere renners bij de berg- en dijkhuis sprinten. Daarom neemt Luuk buiten te gele trui ook nog de groene en rode trui mee naar huis. Dit was de 53e editie van de Tour de Schalkwijk, tot volgend jaar!